XML English Abstract Print


1- استادیار، گروه تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
2- دکترای مدیریت آموزشی،گروه علوم‌تربیتی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، m.razzaghi4673@gmail.com
چکیده:   (5 مشاهده)
هدف: در محیط پویای آموزش عالی، رهبری تحول­آفرین مدیران دانشگاهی می­تواند نقش مهمی در تقویت توانمندی­های روانشناختی اعضای هیأت علمی و ارتقای عملکرد حرفه­ای آنان ایفا کند. پژوهش حاضر با هدف تبیین تاب­آوری شغلی و نوآوری آموزشی اعضای هیأت علمی بر اساس رهبری تحول­آفرین مدیران دانشگاهی با نقش میانجی سرمایه روانشناختی انجام شده است.
روش: این پژوهش از نظر هدف و ماهیت، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده­ها، توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر مدل­یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش را کلیه اعضای هیأت علمی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال تحصیلی 1405-1404 به تعداد 282 نفر تشکیل دادند که از طریق جدول کرجسی و مورگان، تعداد 163 نفر به­عنوان نمونه از طریق روش نمونه­گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه­های استاندارد رهبری تحول­آفرین باس و آولیو (2000)، تاب­آوری شغلی کانر و دیویدسون (2003)، نوآوری آموزشی جانسون (2000) و سرمایه روانشناختی لوتانز، یوسف و آولیو (2007) استفاده شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه­ها مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن نیز با روش آلفای کرونباخ به ترتیب 86/0، 82/0،88/0، و 91/0 برآورد شد. روش تجزیه­و­تحلیل داده­ها در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام گرفت که از طریق نرم­افزارهایSPSS  نسخه 26 و PLS اجرا شد.
یافته‌ها: نتایج بیانگر این است که رهبری تحول­آفرین اثر مستقیم و مثبت بر تاب­آوری شغلی (β=0.30)، نوآوری آموزشی (β=0.35) و سرمایه روانشناختی (β=0.62) دارد. همچنین سرمایه روانشناختی اثر مستقیم و مثبت بر تاب­آوری شغلی (β=0.54) و نوآوری آموزشی (β=0.48) دارد. علاوه براین، نتایج نشان داد که سرمایه روانشناختی نقش میانجی معناداری در اثر رهبری تحول­آفرین بر تاب­آوری شغلی (β=0.33) و نوآوری آموزشی (β=0.30) ایفا می­کند.
نتیجه‌گیری: نتایج حاکی از آن است که رهبری تحول­آفرین مدیران دانشگاهی اثر موثری بر افزایش تاب­آوری شغلی و نوآوری آموزشی اعضای هیأت علمی دارد. همچنین سرمایه روانشناختی به عنوان یک متغیر میانجی، این اثر را تقویت کرده و موجب بهبود توانایی اعضای هیأت علمی در مواجهه با چالش­های شغلی و ارائه ایده­های نوآورانه در فرآیند آموزش می­شود. بنابراین، توجه مدیران دانشگاهی به توسعه رفتارهای رهبری تحول­آفرین و تقویت سرمایه روانشناختی اعضای هیأت علمی می­تواند زمینه ارتقای کیفیت آموزش و اثربخشی دانشگاه­ها را فراهم سازد.
     
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1405/3/28 | پذیرش: 1405/4/10 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1405/5/16

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.