دوره 12، شماره 3 - ( 1399 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 145-115 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Homayoun Arya S, gharebaghi M M, Barani S. Investigating the development of higher skills education in the country during the last 10 years. ihej 2020; 12 (3) :115-145
URL: http://ihej.ir/article-1-1761-fa.html
همایون آریا شاهین، قره باغی محمد مهدی، بارانی سپیده. بررسی روند توسعه آموزش عالی مهارتی کشور طی 10 سال اخیر. آموزش عالی ایران. 1399; 12 (3) :115-145

URL: http://ihej.ir/article-1-1761-fa.html


1- وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ، ho_arya@yahoo.com
2- وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
3- دانشگاه فنی و حرفه ای
چکیده:   (3664 مشاهده)
مسأله و هدف: با توجه به اهمیت روز افزون آموزش­های مهارتی و با عنایت به مسائل پیچیده و متعددی که این نوع آموزش­ها با آن درگیر هستند، در این مقاله سعی بر این است تا روند رو به رشد این دو زیرنظام­ که متولیان حوزه مهارتی نظام آموزش عالی کشور هستند مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و به نوعی به آسیب شناسی این دو زیرنظام پرداخته شود و خلاء های احتمالی این دو زیرنظام پوشش داده شود.
روش کار: ابزار جمع‌آوری اطلاعات محقق در این تحقیق به صورت روش کتابخانه‌ای بوده است که همه اسناد چاپی و الکترونیکی را شامل می­شود.
یافته­ها: در یک دهه اخیر روند رشد و توسعه زیرنظام مهارتی شامل دانشگاه جامع علمی کاربردی و دانشگاه فنی و حرفه‌ای بسیار متفاوت از یکدیگر بوده است به‌طوری‌که دانشگاه جامع علمی کاربردی 14273 رشته محل از 37159 (38 درصد از کل کشور) را به خود اختصاص داده است و در سایر موارد دانشگاه جامع علمی در سال تحصیلی 1394 1393 با جمعیت 816620 و در همین سال با تعداد 1011 مرکز آموزش عالی با فاصله خیلی زیاد، بالاتر از دانشگاه فنی و حرفه­ای ایستاده است. این در حالی است که دانشگاه فنی حرفه­ای 1014 رشته محل (7/2 درصد از کل کشور) را دارد و جمعیت آن در سال تحصیلی 1397 1396، 221397 نفر بوده و در سال 1399-1398، 173 مرکز آموزش عالی داشته است.
نتیجه‌گیری: یکی از مهم‌ترین دلایل رشد و توسعه دانشگاه جامع علمی کاربردی نسبت به دانشگاه فنی و حرفه­ای را می­توان ورود بخش خصوصی و تأسیس مراکز علمی کاربردی خصوصی دانست. دانشگاه فنی و حرفه­ای به لحاظ ماهیت کاملاً دولتی و بروکراسی اداری در یک دهه اخیر فقط 8 آموزشکده جدید تأسیس نموده است البته بیش از 10 آموزشکده این دانشگاه طی یک دهه اخیر که به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری واگذارشده ارتقا یافته و تبدیل به دانشکده شده­اند که نشانگر حرکت به سمت پایدارسازی حضور و ارائه خدمات می­باشد.
اسناد بالادستی به‌ویژه برنامه­های توسعه اخیر چون برنامه­های چهارم، پنجم و ششم توجه زیادی به زیرنظام مهارتی داشته و به دنبال رشد و توسعه این زیرنظام خاص نظام آموزش عالی بوده­اند به‌طوری‌که با عناوین مختلف در برنامه­های توسعه کشور چون حمایت اداری، مالی، تجهیزاتی و کالبدی و توجه به پیامدها و لزوم تأسیس یک نهاد سیاست‌گذار جهت یکپارچگی و کارآمدی از آن یاد کرده­اند.
متن کامل [PDF 1222 kb]   (866 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/6/26 | پذیرش: 1400/7/4

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.