:: دوره 5، شماره 4 - ( 1392 ) ::
جلد 5 شماره 4 صفحات 0-0 برگشت به فهرست نسخه ها
 مطالعۀ ظرفیت‌های قانونی استقلال دانشگاهی در ایران 
غلام رضا ذاکر صالحی
موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی
چکیده:   (5574 مشاهده)

تاریخ دریافت: 23/08/1391

تاریخ پذیرش:  03/12/1392

چکیده:

 از دیرباز مبحث استقلال و خود مختاری دانشگاهی در محافل آکادمیک مطرح بوده و با تأسیس نهاد دانشگاه همزاد است. مسئله اصلی مطالعه حاضر این است که علاوه بر کاستی‌های مدیریتی از نظر حقوقی نیز این موضوع با کاستی‌ها و چالش‌هایی مواجه بوده است. اما تاکنون ترسیم حقوقی دقیقی از این کاستی‌ها صورت نگرفته است. درعین‌حال ظرفیت‌های قانونی موجود نیز ناشناخته مانده است. مطالعه حاضر با بهره­مندی از روش تحلیل حقوقی» کوشیده است ظرفیت‌های قانونی موجود در ایران برای ایدۀ استقلال دانشگاهی را بازنمایی و تحلیل کند. یافته­ها نشان می­دهد این ظرفیت­ها در بستر تاریخی خود از زمان تأسیس دارالفنون تاکنون هفت دوره را پشت سر گذاشته است: نظام شورایی و خودمختاری محدود، نهادینه شدن خودمختاری محدود در دانشگاه تهران، اداره هیئت‌امنایی، انحلال هیئت‌های امنا و بازگشت به تمرکزگرایی دولتی، احیای قوانین قدیمی و آغاز فرآیند اعطای اختیارات و درنهایت شتاب بخشی به آن از سال 1383 تاکنون.

یافته­ها هم‌چنین بیانگر وجود ابهامات و تعارضاتی در قوانین موجود است اما درنهایت با معرفی ظرفیت‌های جدید قانونی چنین نتیجه­گیری می­شود که به دلیل وجود موانع ساختاری از همین ظرفیت‌های حداقلی استفاده و بهره لازم به عمل نیامده است.

واژه‌های کلیدی: استقلال دانشگاهی، ظرفیت‌های قانونی، هیئت‌های امنا، ایران
متن کامل [PDF 570 kb]   (1247 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/12/18 | پذیرش: 1395/12/18


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 4 - ( 1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها