:: دوره 14، شماره 4 - ( 1401 ) ::
جلد 14 شماره 4 صفحات 54-35 برگشت به فهرست نسخه ها
مدل‌سازی نرم از عوامل مؤثر بر تجاری‌سازی پژوهش‌های علوم انسانی
عباس عباس پور1 ، عقیل قربانی پاجی2 ، زهرا نامور عربانی 3
1- استاد رشته مدیریت آموزشی، گروه مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
2- دانشجوی دکتری، مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
3- فارغ‌التحصیل دکتری، مدیریت آموزشی عالی، دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران ، bi.parandeh@yahoo.com
چکیده:   (1976 مشاهده)
هدف: تا به امروز، تحقیقات در مورد تجاری‌سازی علوم انسانی عمدتاً ازنظر تجربی بررسی‌شده است و دیدگاه‌های نظری متنوعی را اتخاذ کرده است؛ بنابراین پتانسیل بزرگی برای پژوهش‌های حوزه علوم انسانی وجود دارد که از تئوری‌هایی برای تجاری‌سازی بهره بگیرند. پژوهش حاضر با هدف چالش­های تجاری سازی در پژوهش های علوم انسانی با رویکرد ساختاری ـ تفسیری انجام شد. روش: استراتژی اصلی پژوهش، بهره­گیری هم‌زمان از روش کیفی تحلیل مضمون و روش کمّی مدل‌سازی ساختاری ـ تفسیری به­صورت آمیخته متوالی بوده است. در بخش کیفی پس از مصاحبه با 13 نفر از خبرگان اشباع نظری حاصل شد. در این پژوهش 318 کد باز (مفهوم اولیه)، 154 مضمون پایه، 28 مضمون سازمان‌دهنده و 7 مضمون فراگیر شنـاسـایی شدنـد که مضامین فراگیر عبارت‌اند از: شبکه ارتباطی، ثروت‌افزائی، سیاستگذاری، نتیجه‌گرائی، دانش‌محوری، فهم مشترک و کارآمدی سیستم. نمونه پژوهش در بخش کمی نظرات 9 نفر از مدیران پژوهشی دانشگاه­های تهران بوده است. یافته­ها: مدل نهایی در 5 سطح تشکیل‌شده است که ضعف در نیاز سنجی و نگاه سیستماتیک در سطح پنجم تأثیرگذارترین سطح می‌باشد و عامل قوانین و مقرارت هم در سطح چهارم قرار داشته است و مولفه­هایی مانند اعتمادسازی، عمل‌گرائی، فرجام‌خواهی، کیفیت‌گرائی، کاربردی‌سازی و ... در سطح نخست تأثیرپذیرترین سطح در مدل طراحی‌شده می‌باشد. تحلیل شدت نفوذ و وابستگی با استفاده از MICMAC نشان می‌دهد که معیاره نگاه سیستماتیک از نوع مستقل می­باشد که تاثیرگذاری بالا و تاثیرپذیری کم از ویژگی­های این معیار است. مابقی معیارها از نوع رابط هستند که تاثیرگذاری و تاثیرپذیری این معیارها بسیار بالاست و هر تغییر کوچکی بر روی این متغیرها باعث تغییرات اساسی در سیستم می­شود.  نتیجه­گیری: مدیران پژوهش می­توانند با بهره­گیری از مدل ارائه‌شده، به نتایج موفقیت­آمیزی دست یابند که ازجمله می­توان تحقیقات باید متناسب با نیازهای جامعه و نیازهای صنعت باشد و نگاه سیستمانتیک در کلیه فرآیندهای دانشگاه­ها وجود داشته باشد.
 
واژه‌های کلیدی: چالش‌های تجاری‌سازی، چالش‌های تجاری‌سازی در علوم انسانی، مدل‌سازی نرم
متن کامل [PDF 1117 kb]   (197 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/12/26 | پذیرش: 1401/12/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 4 - ( 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها